Bokens format/bindning

Vad betyder de olika bindningarna eller bandtyperna?

Kommentarer

• Inbunden - Bindning med tråd, vanligen med skyddsomslag. Variationer med limning förekommer.
    • Helfranskt band - Inbunden helt klädd i skinn
    • Halvfranskt band - Inbunden med skinnklädd rygg
    • Danskt band - Mjukband med invikta flikar och limmad eller trådbunden rygg. Ej att förväxla med häftad.
    • Häftad - Enklare bindning, vanligen med klister, mjuk pärm.
    • Kartonnage - Enklare bindning, vanligen limmad, hård pärm och enklare papper.
    • Pocket - Mjuk pärm, limmad rygg, litet format
    • Storpocket - Mjuk pärm, limmad rygg. Större format än pocket.
    • E-bok - Digital bok som du kan läsa på din dator, smarta mobiltelefon eller läsplatta.
    • Ljudbok - Bok i ljudformat, som CD eller som MP3-bok
    • MP3-bok - Digital ljudbok som du kan lyssna på i din dator, smarta telefon eller mp3-spelare
    Tänk på att sidor och sidhänvisningar mellan olika format inte alltid synkar. Om du som student t ex köper boken i digitalt format men har fått sidhänvisningar som gäller den tryckta utgåvan, så stämmer de förmodligen inte med e-boksformatet.

Denna skillnad kan även gälla mellan olika tryckta format, exempelvis inbunden kontra pocket.