Läsa en e-bok på datorn

Det går bra att läsa en e-bok på en dator (PC eller Mac) och för att göra det kan du använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions - här är en instruktion för hur du kommer igång:

1. Gör ditt e-boksköp via www.bokus.com eller via dito-appen för Android.
2. Om du inte redan har Adobe Digital Editions, ladda ner och installera det på din dator här (för MAC skall man ha version 3.0)
3. Ladda ner e-boken via nedladdningslänken i kvittomejlet vi skickade till dig i samband med ditt köp, eller via "Mina sidor" på www.bokus.com, och spara bokfilen på din dator.
4. Ordna så att du på datorskärmen ser den nedladdade e-boksfilen och Adobe Digital Editions sida vid sida.
5. För därefter över e-boksfilen till Adobe Digital Editions genom dra-och-släpp ("drag-and-drop") så öppnas boken automatiskt så du kan börja läsa den direkt - utom vid ett undantag:

Första gången du laddar ner en Adobe-krypterad bok kommer en dialogruta upp med texten "Authorize Your Computer". Vid rubriken "eBook Vendor" ska det stå "Adobe ID", fyll därefter i ditt Adobe ID och lösenordet för det och klicka på "Authorize".

Läs mer om Adobe-kryptering och Adobe ID under rubriken "Två viktiga punkter..." längre ner.

6. Om du vill se en översikt på de e-böcker du har i Adobe Digital Editions, klicka på ikonen uppe till vänster med texten "Library". För att läsa en bok, dubbelklicka på omslaget så öppnas den.

Två viktiga punkter om du köpt en Adobe-krypterad e-bok:

* Adobe-kryptering innebär att antalet nedladdningar av e-boken är begränsade till 3 gånger (det finns inget sätt att utöka antalet nedladdningar). Adobe-kryptering innebär också att ett Adobe-ID kopplas till boken vid första nedladdningen, om boken ska laddas ner en andra och tredje gång måste just det Adobe-ID som angavs vid första nedladdningen anges på nytt; av den anledningen är det viktigt att du endast använder ett enda Adobe-ID. Skapa inget nytt Adobe-ID om du är osäker på vilket du har, utan ta istället hjälp av Adobe via nedanstående länk för uppgifter om ditt Adobe-ID (via länken här går det också att skapa ett Adobe-ID om du inte redan har sådant)

* När du i Adobe Digital Editions för första gången öppnar en e-bok som är Adobe-krypterad, se till att datorn auktoriseras med ditt Adobe-ID. Om du väljer att auktorisera datorn utan Adobe-ID kommer du inte kunna ladda ner e-boken igen, inte i Adobe Digital Editions och inte heller någon annanstans.

Du kan läsa mer om Adobe Digital Editions via den e-bok som du hittar i programmet efter installationen av det eller via Adobes hemsida: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/faq/