Vilka filformat finns det och vad betyder de?

Jag såg att boken jag köpt är vattenmärkt, vad är det?

Kommentarer

• Varje digital bok som köps via Bokus är unik och får en så kallad vattenstämpel med ditt ordernummer och det är ett sätt skydda upphovsrättsligt material. Vattenmärkningen påverkar inte filformatet och försvårar inte nedladdning eller användning av filen. Kopiering av boken får bara ske för privat bruk och du är själv ansvarig för att e-boken inte sprids vidare till annan användare. Vattenmärket visar att e- eller ljudboken som laddats ner tillhör dig och finns där för att förhindra förbjuden kopiering och spridning av de digitala böckerna. Skulle din e- eller ljudbok hamna på avvägar, t ex på en fildelningssajt, kan ditt ordernummer tas fram med hjälp av en avkodare. Det blir därmed köparens eget ansvar att boken inte sprids. I gengäld är filen inte krypterad, vilket innebär att den är mycket lättare att ladda ner och hantera, och kan läsas i långt fler programvaror och olika enheter inklusive iPhone- och Android-telefoner.

Tillbaka till Bokus​​​
    Bokus Kundservice
  • Vad är Adobe-kryptering?

Adobe-kryptering är ett Digital Rights Management (DRM) kopieringsskydd. Det innebär att du inte kan kopiera och använda filen hur som helst, utan den är knuten till dig som köpare. För att din e-bok ska vara låst till dig personligen och inte till en specifik telefon, läsplatta eller dator krävs det att du har ett Adobe-medlemskap, ett s.k. Adobe-ID. Det är med detta ID som du sedan bekräftar att du är ägare till boken.
    Bokus Kundservice
  • Vad är skillnaden mellan PDF med Vattenmärke och PDF med DRM-Kryptering?

Skillnaden mellan PDF med Vattenmärke och PDF med DRM-kryptering är att PDF med vattenmärke kan du ladda ned till vilken enhet du vill och har obegränsat med nedladdningar.

En PDF med DRM-kryptering måste kopplas med ett  Adobe id lämpas bara för att laddas ned till dator. Du har max 3 tillåtna nedladdningar på filen. Boken lämpas endast för datorer då boken inte kan zoomas in i enheter med små skärmar.
    Bokus Kundservice
  • Vad är en URLLink.acsm?

E-boken som du köpt är Adobe-krypterad (DRM skyddad) och om du ska läsa den på en dator använder du programmet Adobe Digital Editions, läs mer här.
    Du kan även använda samma program om du ska ladda ned till en telefon. Adobe digital edition finns som en kostnadsfri applikation i din App Store eller Google Play.

Observera att böckerna måste kopplas med ett Adobe id. Läs mer om vad Adobe id är och varför man behöver det här.
    Bokus Kundservice
  • E-böcker och filformat:

E-böcker distribueras i olika format och Bokus använder sig av EPUB och PDF. Vi säljer böckerna i det format som förlaget givit ut böckerna i.

EPUB är numera standardformatet för e-böcker. Det är ett så kallat flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Detta gör att böcker i EPUB är mycket väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplatta eller mobiltelefon.

PDF är ett standardformat för digitala dokument och ett vanligt format för e-böcker. PDF är i grund och botten ett statiskt format. Det innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du köper en e-bok som PDF kommer den att lämpa sig främst för läsning i en dator eller i en läs-/surfplatta med stor skärm. Eftersom textstorleken inte kan ökas i en PDF så avråder vi från köp till en enhet med en mindre skärm.